مخزن استیل
مخزن استیل در واقع به گروهی از مخازن نگهداری فلزی گفته می شود که با انواع ورق های استنلس استیل ساخته می شوند البته استیل در معنای لغوی به معنی فولاد است ولی در صنعت ( steel tank ) یا مخزن استیل یا تانک استیل مخازنی هستند که در تولید آن ها از ورق های استنلس استیل در گرید ها و ویژگی های مختلف استفاده می شوند . مخزنِ استیل از مهم ترین اجزای هر خط تولیدی اعم از خط تولید صنایع بهداشتی و غذایی و تمام صنایع حساس بشمار می رود. مخازن استیل یا همان ( stainless steel tank ) بر خلاف آلیاژهای معمولی فولاد مانند ورق سیاه ( ST37 ، ST52 ) و گاالوانیزه مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارند و در اصطلاح عامیانه رویین هستند. این مشخصه باعث شده که مخزنِ استیل دامنه ی بسیار وسیعی از صنایع را پوشش دهد و تفاوتی با مخزن گالوانیزه و سایر مخازن صنعتی دیگر داشته باشد. مخزنِ استیل برای نگهداری، ذخیره، عمل آوری و پروسس انواع سیالات در صنایعی مانند: تولید مواد غذایی، محصولات لبنی، محصولات بر پایه تقطیر، داروسازی ها، صنایع نفتی و پتروشیمی، صنایع مرتبط با مواد اسیدی و دیگر صنایعی که شرایط دپو و نگهداری مواد در آن اهمیت داشته باشد کاربرد دارد
مخزن استیل
مواد تشکیل دهنده :
برای ساخت مخزن استیل، از ورق استیل که متشکل از کربن، منگنز، فسفر، سولفور، سیلیسیوم، کروم و نیکل می باشد استفاده می شود. در کل استنلس استیل، یک آلیاژ آهنی است که در ترکیبات آن، الزاما ده درصد کروم وجود دارد.
رده های زیادی از تقسیم بندی استیل ها بر اساس نرخ آلیاژ و درصد ترکیب های مختلف وجود دارد که از بین این آلیاژهای مختلف استیل، رده های 304 و 316 بیشترین مصرف را دارند و کاربرد آنها اغلب برای اهداف منابع ذخیره سیالات اسیدی، قلیایی ، آشامیدنی ها و … است.
طراحی مخزن استیل
طراحی مخازن استنلس استیل یکی از ارکان اصلی تولید می باشد که با مد نظر قرار دادن مقاومت خاص بدنه، نیاز به طراحی و در نظر گرفتن شرایط پروژه، ادوات در دسترس، تجهیزات مورد نیاز الحاقی مخزن و… داشته و بسیار حساس و مورد توجه می باشد.
در طراحی مخزن استیل به فشار کاری باید توجه ویژه داشت؛ زیرا در حالت کلی این مخازن مناسب فشارهای بالا نمی باشد، اما با این حال با در نظر گرفتن برخی تمهیدات و استفاده از الکترودهای ویژه می توان این موضوع را نیز بر طرف نمود. عموما برای طراحی و ساخت مخزن استنلس استیل مهمترین فاکتور تعیین حجم مخزن می باشد که کاملا به ظرفیت نهایی خط تولید و انتظارات سیستم بستگی داشته و شکل مخزن بسته به نوع کاربری آن می تواند متغیر باشد.
استاندارد های طراحی مخازن استیل
همانطور که در بالا نیز اشاره شد تولیدکنندگان قبل از ساخت، پارامترها و عوامل مهمی را در طراحی مخزن استیل مدنظر قرار می دهند که در پایین به آنها اشاره می کنیم:
- استفاده از مواد مناسب و نوع متریال مورد استفاده
- شرایط جوی در اطراف دیواره مخزن
- حجم مخزن
- فشار کاری
- نوع اتصالات و جوشها
- قدرت مخزن
- عمودی یا افقی بودن
- نوع سیالی که قرار است درون مخزن ریخته شود.
- ثابت بودن یا متحرک بودن
- محل نصب
همچنین شمارهها و عناوین مهمترین استانداردهای بین المللی که بهنگام طراحی مخزن استیل می بایست مد نظر قرار گیرند به شرح زیر است:
- فشار محیطی از بالای مخازن فولادی IPS-E-ME-100-92
- مخازن بزرگ با فشار کاری کم IPS-E-ME-110-92
- مخزن ذخیره سوخت IPS-E-ME-120-92
- مخازن با فشار بالا (ال پی جی) IPS-E-ME-130-92
ظرفیت و حجم مخزن استیل
تولیدات مخازن استنلس استیل سازه مخزن در یکی از این ردهها قرار می گیرد:
- مخزن استیل کوچک 20 تا 500 لیتری که در این مقطع بدلیل عدم صرفه اقتصادی تولید نمی گردد.
- اندازههای صنعتی نیمه سنگین 500 لیتری تا 100000 لیتر (100 مترمکعب)
- تانکرهای استیل صنعتی سنگین از 100000 لیتر تا 500000 لیتر که بصورت برش در کارخانه و ساخت در محل پروژه شما انجام می گیرد.
بمنظور استعلام قیمت هریک از این مخازن با حجم مورد نظر با واحد فروش گروه صنعتی – تولیدی سازه مخزن تماس حاصل فرمایید.
شکل هندسی مخزن استیل
شکل هندسی مخازن فولاد ضد زنگ به کاربرد آنها بستگی دارد. شکل هندسی مخزن استیل عموما از لحاظ معماری و طراحی به چند دسته اصلی زیر تقسیم بندی می شود.
- کروی
- مکعبی
- استوانه ای (عمودی و افقی)
- مخازن استیل مخروطی
- ترکیبی از تمامی اشکال هندسی
مخزن استیل تک جداره
شایع ترین مدل مخزن استیل که به وفور مورد استفاده قرار می گیرد مخزن های استیل تک جداره است ظرفیت این مخازن به گونه ای می باشد که با ظرفیت 500 لیتر تا 150 متر مکعب قابل تولید و عرضه است و جنس ورقه های مخازن تک جداره نیز تفاوت چندانی با سایر مخازن نداشته و معمولاً از ورقه های 304 و 306 تولید می گردند از این قبیل مخازن برای نگهداری محصولات غذایی دارویی و مواد شیمیایی که ph خنثی دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
توجه داشته باشید اگر از مخازن استیل تک جداره برای نگهداری مواد شیمیایی استفاده می شود به هیچ عنوان نباید آن را در مقابل نور خورشید و گرمای محیط قرار داد. چنانچه تمایل به خرید مخازن استیل تک جداره دارید می توانید در ابعاد و اندازههای مختلف آن ها را سفارش داده و تحویل بگیرید.
فاکتورهای طراحی مخازن استیل تک جداره
بمنظور طراحی مخزن استیل تک جداره و تعیین قیمت ضروری است پارامترهای زیر دقیقا به کارشناسان سازه مخزن اعلام گردد.
- ظرفیت مورد نیاز
- فشار کاری سیستم
- نیاز یا عدم نیاز به میکس سیال داخل مخزن
- سایدگلس
- ارتفاع پایهها
- تعداد و سایز ورودی
- تعداد و سایز خروجی
- دریچه بازدید (هندهول یا منهول)
- قطر دریچه بازدید
- وجود یا عدم نیاز به نردبان
جهت مطالعه ادامه مطلب روی لینک کلیک کنید.